Кіілька цих маленьких горішків не тільки допоможуть справитися з відчуттям голоду, але і будуть дуже корисними для здоров’я.
Опис
Арахіс (ще розповсюджені назви земляний і китайський горіх) – назва рослин із сімейства Бобових та однойменних плодів. Батьківщина арахісу – Південна Америка, де налічується близько 70 видів цієї рослини. У цей час арахіс вважається цінною харчовою культурою і вирощується в більшості країн з теплим кліматом – в ряді країн Південної Америки, США, Італії, Іспанії, Франції, а також у багатьох країнах Африки та Південної Азії.
Арахіс знаходить широке застосування в кондитерській і харчовій промисловості. Горішки вживають в їжу як у сирому, так і в підсмаженому вигляді, також їх додають у кондитерські вироби або роблять з них різні креми і пасти.
У багатьох країнах основна маса врожаю переробляється на арахісову олію, яка за своїми харчовими якостями практично не поступається оливковій. Вищі сорти арахісової олії використовують для приготування маргарину, кондитерських і хлібо-булочних виробів, рибних консервів, а також для виготовлення медичних препаратів. Менш якісну олію використовують при виробництві мила.
Також арахіс використовують у виробництві пластмас, штучної шерсті, клею та іншої продукції хімічної промисловості.
Склад
У 100 г сушеного арахісу міститься:
- Вода – 10 г
- Білки – 26.3 г
- Жири – 45.1 г
- Вуглеводи – 10.0 г (у т.ч. моно-і дисахариди – 4.2 г)
- Зола – 2.6 г
Вітаміни:
Вітамін В1 (тіамін) – 0.7 мг
Вітамін В2 (рибофлавін) – 0.1 мг
Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) – 13.2 мг
Вітамін С (аскорбінова кислота) – 5 мг
Макроелементи:
Калій – 650 мг
Кальцій – 75 мг
Магній – 180 мг
Натрій – 22 мг
Фосфор – 350 мг
Мікроелементи:
Залізо – 5.0 мг
Калорійність:
У 100 г арахісу в середньому міститься близько 551 ккал.
Корисні властивості арахісу
Завдяки великій кількості антиоксидантів, що входять до складу арахісу, він є відмінною профілактикою захворювань серцево-судинної системи, утворення злоякісних пухлин і процесів раннього старіння. За останніми даними, за вираженістю антиоксидантного впливу арахіс знаходиться на одному рівні з ожиною та суницями і поступається лише гранату.
Високий вміст протеїнів у арахісі досить швидко викликає відчуття ситості, що використовується в різних дієтах для схуднення, крім того, білки цього горіха характеризуються оптимальним співвідношенням замінних і незамінних амінокислот, через що мають високий рівень засвоюваності.
Також арахіс має жовчогінну дію, корисний при виразковій хворобі і гастритах, нормалізує процеси кровотворення, сприяє оновленню клітин шкіри, покращує слух, пам’ять і увагу, благотворно впливає на статеві функції. Лікарі рекомендують невеликі кількості арахісу при сильному виснаженні і важких хворобах.
Обережно!
Незважаючи на велику кількість корисних властивостей, дієтологи не рекомендують зловживати арахісом. Висока калорійність арахісу може привести до появи надмірної ваги. Крім того, сирі горішки можуть викликати різні порушення травної системи, а шкірка і пил арахісу є сильними алергенами, через що протипоказані алергікам. До основних симптомів алергічної реакції відносять:
- поява свербежу
- набряки порожнини рота і гортані
- болі в животі
- нудота
- у важких випадках – анафілактичний шок
Тому при появі описаних симптомів алергії слід припинити вживання арахісу і продуктів, що його містять.
Автор статті – Олександр Кузнєцов
за матеріалами наших гуру:
Процес покращення людства триває. Все більше людей стає веганами. докладатиме зусиль, щоб тримати вас в курсі цих подій.
прокоментувати публікацію
користувацька етика