Інгридієнти:
- Цвітна капуста – 0,5 кг
- Картопля - 0,5 кг
- Цибуля – 2 середні шт.
- Часник – 4-5 зубчиків
- Шматочок імбиру
- Чілі – 1-2 шт.
Для масали: коріандр, зіра, чорний перець, кардамон, гвоздика, кориця (паличка), мускатний горіх, куркума
Пригостити натовп друзяк екзотичною смакотою за кілька гривень? Це не назва науково-фантастичної статті, а цілком реальна ситуація з мого повсякдення.
Так вже повелося, що я обожнюю подорожувати взимку по Азії. Моїм фаворитом була і є Індія, яка подарувала мені купу смачних рецептів із серії «нагодуй п’ять індусів на сто рупій». Звичайно, індуські ціни дещо відрізняються від українських реалій, але й у нас можна спробувати вкластися у сто-двісті рупій (себто п’ятнадцять-тридцять гривень). До того ж, після подорожей грошей не так, щоб і багато, а навідатися у гості й послухати індуські байки хочуть усі. Тож робимо найіндусішу страву – Алу Гобі, тобто картоплю з цвітною капустою. В Індії для А.Г. продається вже готова суміш спецій, але ми зберемо власну, не гіршу, з тих, що є під рукою або на найближчому ринку. З розрахунку на 4-х осіб – купуємо півкіло картоплі, стільки ж цвітної капусти, пару цибуль, часник за смаком, шматочок імбиру, перчик чілі та спеції. Спочатку готуємо масалу, себто суміш спецій, яка стане основою смаку нашого Алу Гобі.
Беремо 2 чайні ложки насіння коріандру, по чайній ложці зіри (індійського кумину), чорного перцю (горошком), насіння кардамону та гвоздики. Також беремо паличку кориці десь з палець величиною. Можна додати до суміші трошки мускатного горіху, куркуми та сухого імбиру. Усі спеції слід трошки підсмажити на сухій пательні, а потім перемолоти у кавомолці або у ступі. Такої кількості масали вистачить на кілька страв.
Капусту ділимо на суцвіття і обдаємо окропом. Картоплю ріжемо на шматки десь 1х2 см і трохи відварюємо, воду зливаємо.
У глибокій пательні з товстим дном нагріваємо масло. Індуси смажать все на маслі-гхі, але згодиться і звичайна оливкова або пальмова олія. У маслі хвилину-дві смажимо близько двох столових ложок масали із сіллю за смаком. Мілко нарізаємо цибулю, часник та перчинку чілі, а також шматочок імбиру розміром приблизно з фалангу великого пальця. Обсмажуємо все це разом із масалою до золотавого кольору цибулі. Далі додаємо суцвіття капусти, перемішуємо, накриваємо кришкою хвилин на 5. Додаємо варену картоплю, знов мішаємо – і тушкуємо ще 10 хвилин на маленькому вогні.
Подаємо як окрему страву, або разом із вареним рисом та прісними хлібцями-чапаті, попередньо підпаливши у кімнаті ароматні палички. Бомбейська атмосфера гарантована!
прокоментувати публікацію
користувацька етика