Амінокислоти, котрі, на відміну від замінних, не можуть синтезуватися у організмі і повинні обов’язково надходити з їжею. Їх синтезують рослини, гриби, бактерії.
Для людського організму незамінними є наступні амінокислоти
- Аргінін (для дітей та осіб похилого віку)
- Валін
- Гістидин (для дітей)
- Ізолейцин
- Лейцин
- Лізин
- Метіонін
- Треонін
- Триптофан
- Фенілаланіні
Вміст незамінних амінокислот у їжі
- Аргінін міститься у насінні гарбуза, арахісі, кунжуті
- Валін міститься у зернових, грибах, арахісі, сої
- Гістидин міститься у соєвих бобах, арахісі, сочевиці
- Ізолейцин міститься у мигдалі, кеш’ю, турецькому горосі (нут), сочевиці, житі, у більшості насіння, сої
- Лейцин міститься у бурому рисі, сочевиці, горіхах, більшості насіння
- Лізин міститься у пшениці, горіхах, у амаранті
- Метіонін міститься у бобах, квасолі, сочевиці і сої
- Треонін міститься у помірних кількостях – у горіхах і бобах
- Триптофан міститься у вівсі, бананах, сушених фініках, арахісі, кунжуті, кедрових горіхах
- Фенілаланін міститься у соєвих бобах. Також є складовою частиною синтетичного цукрозамінника – аспартаму, котрий активно використовується в харчовій промисловості
Наявність повного набору незамінних амінокислот не тільки у продуктах тваринного походження, але і у продуктах рослинництва дає можливість забезпечувати людський організм достатньою кількістю незамінних амінокислот виключно за допомогою рослинної їжі!
Компенсація незамінних амінокислот
Попри те, що самостійно організм не здатний синтезувати незамінні амінокислоти, їх нестача у деяких випадках все ж таки може бути частково компенсованою. Так, наприклад, брак незамінного фенілаланіну може бути частково заміщений замінимим тирозином. Гомоцистеїн, разом з необхідною кількістю донорів метильних груп, знижує потреби у метіоніні, а глутамінова кислота частково заміщає аргінін.
Висновок: лякаюче слово “незамінні” породило в силу відсутності повних знань міф про незамінність в раціоні людини продуктів харчування тваринного походження. Отже – слава арахісу, волоському горіхові, нуту та сочевиці! ура! і сміливо go vegan! =)) Бути веганом все ще корисно. Забудьте про страшилки і думайте про хороше.
Процес покращення людства триває. Все більше людей, стає веганами. докладатиме зусиль, щоб тримати вас в курсі цих подій.
прокоментувати публікацію
користувацька етика