Величезна користь ламінарії пояснюється тим, що вона є однією з небагатьох рослин, що містять йод в органічній формі
Опис
Морська капуста (ламінарія) – багаторічна морська рослина з довгим зеленувато-коричневим листоподібним нашаруванням з класу бурих морських водоростей. Морська капуста своєю нижньою частиною, що має вид черешка листа, міцно прикріплюються до підводних скель і камінню у водах Білого, Карського, Чорного, Японського і Охотського морів.
Ламінарія налічує близько 30 видів, але більшість з них в їжу не вживаються за специфічного незвичного смаку і жорсткої структури. На ринок найчастіше надходять ламінарія цукриста і японська – вони мають м’яку слизову консистенцію і найкращі смакові якості, тому використовуються в харчовій промисловості. Лікарською і технічною сировиною служать ламінарія кучерява, вузька, північна і пальчасто-розсічена.
Морська капуста присутня в раціоні прибережних жителів з незапам’ятних часів. У Японії, наприклад, існує більше 150 кулінарних рецептів з ламінарією. Водорість заготовляють за допомогою сушіння, а потім, у міру потреби варять і додають в різні страви. З неї готують прекрасні супи, салати і пюре, використовують при гасінні квасолі і обгортають нею овочі. Вареної морською капустою заправляють борщі, розсольники, щі та інші супи. З неї виходять дуже смачні рагу, зрази, котлети, запіканка. Суху ламінарію подрібнюють в порошок і використовують як приправу. Але найвідоміше блюдо – це, безсумнівно, маринована морська капуста.
Ламінарія широко використовується в косметології для процедур обгортання, а її екстракт входить до складу багатьох кремів та бальзамів.
Раніше водорістю удобрювали грунт: вона привносить в землю багатий набір мінералів і мікроелементів.
Хімічний склад
У сухому слоєвищі міститься велика кількість альгінової кислоти, альгин, фукоза, маніт, йод-органічні з’єднання і йодиди, солі брому, полісахариди і доступні організму форми амінокислот, бурий пігмент фукоксантин, вітаміни (А, групи В, С, D, Е, К, PP ), макро-і мікроелементи.
Користь морської капусти
Унікальність ламінарії в тому, що в ній присутній йод в органічній формі (всього в 30-40 грамах капусти міститься денна норма йоду). Також до складу водорості входить аналог гормону щитовидної залози – тиреоїдин, який нормалізує функції щитовидної залози і при гіпотиреозі, і при тиреотоксикозі.
Маніт і альгінова кислота, які містяться у складі морської капусти, виступаючи в ролі потужних сорбентів, беруть участь в очищенні шлунково-кишкового тракту від шкідливих речовин і надають легкий проносний ефект.
Вживання морської капусти в цілому підвищує імунітет, нормалізує обмін речовин і рівень холестерину крові, покращує функції серцево-судинної, дихальної та центральної нервової систем, виводить з організму солі важких металів і радіонукліди, стимулює роботу кишечника і сприяє відновленню функцій передміхурової залози при аденомі.
Косметологічні препарати, що містять ламінарію, посилюють розщеплення жирів в підшкірних відкладеннях, стимулюють оновлення клітин шкіри, зміцнюють стінки судин, насичують шкіру ліпопротеїдами, мікроелементами і вітамінами. При проведенні процедур обгортання з ламінарією через пори шкіри виводяться токсини, шкіра тонізується, її судини розширюються, що сприяє позбавленню від целюліту.
Настої морської капусти використовують для полоскання при ангінах, фарингітах, гінгівітах і стоматитах. Вважається, що при ревматичних ураженнях суглобів добре допомагають обтирання і ванни з додаванням морської капусти.
Шкода і протипоказання
Вживання морської капусти не рекомендується при нефриті, вагітності, фурункульозі, геморагічному діатезі та інших станах, коли протипоказані препарати йоду. Не можна споживати ламінарію при індивідуальній непереносимості йоду і морепродуктів.
за матеріалами наших гуру:
Процес покращення людства триває. Все більше людей стає веганами. докладатиме зусиль, щоб тримати вас в курсі цих подій.
прокоментувати публікацію
користувацька етика