1. У м’ясі міститься лише 35% поживних речовин. У рослинах – 90%. У порівнянні з рослинною їжею? в ньому мало вітамінів, вуглеводів, мінеральних речовин. На перетравлення м’яса людському організмові потрібна велика кількість часу, а отже, і енергії. Таким чином, коефіцієнт корисної дії м’ясної їжі (відношення енергії, отриманої від засвоєння м’яса, до енергії, витраченої на його перетравлення) дуже малий.
2. Думка, що м’ясо містить незамінні іншими продуктами амінокислоти, помилкова. Усі необхідні організму амінокислоти цієї групи синтезуються корисною мікрофлорою в товстому кишечнику (якщо, звичайно, при цьому споживається достатня кількість їжі для живлення цієї мікрофлори – сирої клітковини).
3. Аби виправдати користь м’яса, часто посилаються на присутність у ньому вітаміну В12, якого позбавлені рослини. Але якщо ввести в раціон пророщену пшеницю, що у великій кількості містить цей вітамін, то потреба в м’ясі відпадає і з цієї причини також (вітамін В12 також може вироблятися здоровою мікрофлорою).
4. М’ясо містить чужорідні нашому організму білки, які пригнічують корисну мікрофлору, викликаючи дисбактеріоз, вносячи дисгармонію в роботу системи організму, його здатність до саморегулювання і самовідновлення, спричиняючи перенапруження і виснаження адаптаційних резервів, сприяючи розвиткові раку.
5. М’ясо надмірно окислює внутрішнє середовище організму, що пригнічує азотофіксуючі бактерії в дихальних шляхах – з повітря засвоюється менше азоту, а отже – збільшується потреба в їжі.
6. Зайва кількість білків , що містяться в м’ясі, утворює в організмі людини велику кількість кислотних залишків – сечової кислоти, спричинюючи утворення шлаків і отруєння організму. Кислотні залишки м’яса (як і цукру, виробів з білого борошна, тістечок) з’єднуються, нейтралізуючись, з органічним вапном кісток – так підвищується їх крихкість (остеопороз), виникають хвороби суглобів (ревматизм, артрит) і зубів.
7. М’ясо кишить гнильними бактеріями (вони з’являються відразу після забою тварини, значна їх частина стійка до температурної обробки), трупною отрутою – адже від бойні до споживання нерідко проходять тижні (і навіть місяці), яйцями глистів. Продукти некробіозу, що містяться в м’ясі, за своєю дією подібні до стрихніну. Крім того, м’ясо вбитої тварини містить більш ніж двісті шкідливих гормонів, які виділяє організм тварини від жаху, коли її ведуть на забій.
Часто для прискорення росту тварин або для їх лікування їм вводять препарати, які мають канцерогенні властивості.
А скільки нітратів, гербіцидів і інсектицидів потрапляє в організм тварин разом з кормом, а потім і в наш організм?
8. М’ясо містить багато екстрагенних речовин, які збуджують апетит, викликаючи переїдання.
9. Для перетравлення м’яса потрібно 6-8 годин (овочів – 4, фруктів – 1), так що до наступного прийому їжі це м’ясо не встигне перетравитися повністю та частково почне гнити. А оскільки цілий день не можна ж харчуватися однією лише білковою їжею, то під час цього наступного прийому їжі в організмі пліч-о-пліч опиняються несумісні між собою продукти, а це ще більше посилює гниття. Неперетравлене, гниле м’ясо (а також яйця, молоко) виділяє метан, який руйнує вітамін В3, в результаті чого (без цього вітаміну) фермент інсулін втрачає свою активність, і цукор в крові не перетворюється на глікоген, тваринний цукор. Так виникає цукровий діабет.
10. Метан руйнує і вітамін В6, який контролює процес росту клітин і, стаючи канцерогеном, відкладається в забрудненій підшкірній клітковині в ліпомах, папіломах, поліпах (місця майбутніх ракових пухлин). Ознакою наявності цього канцерогену, провокуючого в майбутньому виникнення раку, є забарвлення урини в червоний колір після прийому буряків.
11. Не менш шкідливим є м’ясо риби . У м’ясо риб з навколишнього середовища потрапляє багато хлорорганічних сполук, які порушують вироблення тестостерону в організмі чоловіків.
Вживання риби часто виправдовують необхідністю для організму фосфору. Але фосфор вареної риби переходить в форму, яка не засвоюється організмом.
Органічний же фосфор у достатній кількості міститься у волоських горіхах (в оптимальному поєднанні з необхідним кальцієм), гречці (якщо її не піддавати тривалій тепловій обробці), пшоні, горосі, кисляку. Разом з тим ці живі продукти не володіють всіма перерахованими вище шкідливими чинниками, характерними для м’яса.
12. Особливо шкідливий м’ясний бульйон. «Зміцнюючий» м’ясний бульйон фактично складається з залишків життєдіяльності тварини. У ньому також наявні дуже концентровані екстрактивні речовини, що викликають переїдання (і сприяють розвиткові серцево-судинних захворювань). На перетравлення бульйону потрібно в 30 разів більше енергії, ніж на перетравлення м’яса, тому він сильно послаблює організм (особливо під час хвороби).
13. Все сказане повною мірою стосується і м’ясних продуктів. Крім того, ковбаси, шинка, сосиски містять шкідливі добавки (барвники, синтетичні прянощі, нітрат натрію, селітру, консерванти), що при систематичному вживанні спочатку викликає неперетравлення, а потім – психічні захворювання, рак.
14. Після споживання м’ясної їжі виникає тяжкість, сонливість (вся енергія йде на перетравлення), виникає втома, дратівливість, запори, а при рясному прийомі м’ясної їжі – відкладення солей в ногах (подагра), атеросклероз, холецистит, панкреатит. Виникають запальні процеси, агресивність. У м’ясоїдів часто розвивається розсіяний склероз, рак товстої кишки, молочної залози, крові.
15. Ось що помітив письменник і лікар В. В. Вересаєв про м’ясо («Записи для себе»). Коли в 20-і роки йому було призначено академічний пайок, то м’яса вистачало тільки на половину місяця. І тут він помітив, що в перші два тижні в родині був типово «м’ясний» настрій – важкість у голові, млявість. Коли ж м’ясо закінчувалося, «з’являлося бажання працювати, тіло ставало рухомим».
Мертві білки м’яса доцільно замінювати живими білками, в першу чергу горіхами (але не гірким мигдалем, який містить сильну отруту – синильну кислоту), насінням (НЕ смаженим). Найкраще – волоські горіхи.
Горіхи містять більше білку, ніж м’ясо, а для перетравлення потребують значно менше шлункового соку.
Переклад: Анна Овчаренко
Редагування: Ірина Сильвеструк
За матеріалами: .
Процес покращення людства триває. Все більше людей стає веганами. докладатиме зусиль, щоб тримати вас в курсі цих подій.
прокоментувати публікацію
користувацька етика