Нещодавній скандал, спричинений виявленням конини у безлічі готових продуктів з яловичини, що продавалася по всій Європі, навів жах на мільйони покупців і став стимулом до дій для чиновників від Великобританії до Румунії. Навіть якщо знайдена конина у замороженій лазаньї не викличе у вас відрази за обідом, ця ситуація повинна хоча б спонукнути нас замислитися над тим, що насправді знаходиться в нашій їжі.
Коротка відповідь?
Це жах.
І яловичина це не єдине м’ясо, яке потребує більш ретельного вивчення. Тим не менш, ні один продукт не викликає стільки питань у всіх сумнівних аспектах нашої сучасної індустріальної продовольчої системи, як яловичина. Так що давайте роздивимося соковитий гамбургер під мікроскопом і подивимося, що там насправді.
1) Рожевий слиз
Ви добре пам’ятаєте “пісну, текстуровану яловичину”, чи не так? Це промисловий термін, який журнал Mary Jane’s Farm описав більш барвисто - як “забракований жир, сухожилля, криваві судини і рідкісні шматочки м’яса, вирізані з туші на бійні”. Раніше все це вважалося придатним для використання тільки як корм для тварин. Але тепер виробники випарюють ці шматочки в гідроксиді амонію, щоб убити сальмонелу і кишкову паличку, подрібнюють їх і – вуаля … рожевий слиз! І хоча масова “фу”-реакція з боку громадськості в минулому році змусила багато мереж швидкого харчування і шкільних їдалень відмовитися від цього “делікатесу” і спричинила банкротство найбільшого виробника цього “матеріалу” – він все ще широко використовується як наповнювач оброблених харчових продуктів.
2) Фармацевтичний коктейль
Антибіотики не тільки допомагають в лікуванні бактеріальних інфекцій, вони також швидко відгодовують худобу. Більша за розмірами велика рогата худоба означає більше м’яса і більший прибуток, тому худобу щедро вигодовують антибіотиками. Насправді, 80 відсотків антибіотиків, що виробляються в США, призначені саме для худоби. Крім того, що всі ці препарати залишаються в м’ясі, нерозбірливе використання антибіотиків призводить до швидкого розповсюдження “супербактерій”- бактерії, які виробили стійкість до лікарських препаратів. Наразі, кількість випадків виявлення суперстійких до медикаментів інфекцій зростає, і працівники охорони здоров’я побоюються, що незабаром деякі інфекції можуть стати невиліковними. На додаток до анаболічних стероїдів і десятків інших лікарських засобів, які згодовуються м’ясній худобі, ви отримаєте справжню аптеку на своїй булочці.
3) Вони – це те, що їдять
Так як годування є однією з основних витрат при вирощуванні великої рогатої худоби, виробники постійно вигадують хитрі способи, щоб прогодувати тварин якнайдешевше. Так, різноманіття напівпродовольчих і зовсім непродовольчих продуктів опиняються в одному кориті. Що мається на увазі? М’ясо тварин того ж виду, волосся, шкіра, копита, кров, курячий послід, пластик, перемолоті евтаназовані кішки і собаки та тварини, що були збиті машинами на дорогах, бруд, частки деревини та ГМО.
4) Тепер всі разом
Ви помічали, що, коли з’являється масова паніка щодо, наприклад, вмісту у м’ясі кишкової палички або будь-якої іншої шкідливої речовини, виявлення джерела проблеми займає у владних структур декілька днів, а іноді і тижнів? Це тому, що, враховуючи величезні обсяги м’яса, які переробляються на підприємствах, дуже важко відстежувати, яка саме корова потрапила до вашого гамбургеру. Швидше за все гамбургер на вашій тарілці вироблений з м’яса з десятка, або навіть сотні різних корів.
5) Справа у воді
У США і все більше в інших частинах світу, при вирощуванні тварин, їх вигодовуванні і приготуванні для забою утримують величезні загони до 100.000 особин великої рогатої худоби. Коли так багато великих тварин зібрано разом, а їх основною діяльністю є споживання їжі, результатом цього є тонни гною, який часто потрапляє в навколишні водойми. Це призводить до процесу цвітіння води, що вбиває рибу та інші водні форми життя, а також може сприяти випаданню кислотних дощів. Вирощування великої рогатої худоби також означає витрачання величезної кількості прісної води – 3682 літрів для вирощення одного кілограма м’яса без кісток.
6) Стає гаряче?
Промислове вирощення яловичини залишає величезний вуглецевий відбиток. Вирощення кілограма яловичини спричиняє виділення парникових газів в еквіваленті 36 кілограмів вуглекислого газу. Вплив на навколишнє середовище починається з транспортування худоби і виділення метану у процесі травлення до подальшого перевезення та охолоджування. Додати до цього вирубку обширних площ лісів під розведення великої рогатої худоби в таких країнах як, наприклад, Бразилія (найбільший експортер яловичини в світі) – промислове вирощення яловичини стає очевидним вбивцею клімату.
7) Гарно прихована жорстокість
Поки ми сперечаємося щодо етичності вживання м’яса, немає сумнівів, що сучасна промислова м’ясна система птахофабрик і боєнь буквально вбудувала жорстокість всередину неприступних закритих будівель. Волосся стає дибки від розповідей та жахливих відеороликів, знятих таємно і відображаючих жахливі звірства, скоєні по відношенню до великої рогатої худоби (та інших тварин) у сучасній системі, яка розглядає цих істот як товар, який потрібно якнайвигідніше перетворити в прибуток. Робітники на цих об’єктах також часто експлуатуються. Вони зазвичай отримують низьку платню, працюють в небезпечних умовах і часто страждають від жахливих травм, які отримують через тиск керівників, що спонукають до прискорення темпів праці.
Все вищесказане можна вважати вагомими причинами, щоб стати вегетаріанцями. Але більшість з цих бід стосуються не просто м’яса самого по собі, а того, як воно вирощується, переробляється і продається. М’ясо великої рогатої худоби, що була вигодувана натуральною травою, спричиняє менші викиди вуглецевого газу. Дрібні фермери не схильні використовувати багато лікарських препаратів та гормонів, і їх методи вирощування трохи запобігають забрудненню, чого не скажеш про переповнені загони. Крім того, забій тварин на місці вирощування зменшує рівень їх страху і занепокоєння, у порівнянні з тваринами, яких перевозять до скотобоєнь.
Ні для кого не секрет: купівля м’яса у виробників, які дбають про здорове харчування, про своїх тварин і про землю, може створити імпульс для створення більш стійкої продовольчої системи, яка також добре смакуватиме.
Переклад: Аліна Врублевська
Редагування: Аліна Врублевська
Ірина Сильвеструк
За матеріалами: .
Процес покращення людства триває. Все більше людей стає веганами. докладатиме зусиль, щоб тримати вас в курсі цих подій.
прокоментувати публікацію
користувацька етика